11 listopada w niektórych miejscowościach, np. w: Krzanowicach, Owsiszczach, Krzyżanowicach organizowane są pochody św. Marcina. Procesje wyruszają zazwyczaj przed lub po nabożeństwie wieczornym. Osoba, odgrywająca postać świętego jedzie na koniu, ubrana w kostium nawiązujący do stroju rzymskiego żołnierza. Po procesji prezentowana jest scenka, w której św. Marcin dzieli się połową swego płaszcza z biedakiem, a następnie mieszkańcy spotykają się na festynie organizowanym przez lokalne grupy społeczne i parafialne. Tego dnia nie może zabraknąć rogali zwanych marcińskimi, świętomarcińskimi lub martinami. Czasem spróbować można również rosołu na gęsinie lub gęsiny — pieczonej gęsi, która dawniej królowała na stołach.
Zwyczaj orszaków przywędrował na Górny Śląsk z Wielkopolski i jest to tradycja stosunkowo młoda. Od lat 90. XX w. zwyczaj obecny jest np. w Potępie, gdzie przy kapliczce św. Marcina organizowane są marcinki. W Mikołowie od 2007 roku odbywa się Marcinowe Święto połączone z jarmarkiem na rynku oraz występami zespołów regionalnych i chórów.